top of page
Search

Depunerile de hemosiderina: cauze si tratament

  • Writer: Drvarice
    Drvarice
  • Jan 26, 2020
  • 2 min read

   Hemosiderina este un compus rezultat din descompunerea hemoglobinei, o molecula proteica care contine fier. Hemoglobina din celulele rosii este responsabila de transportul oxigenului de la plamani la tesuturi. Atunci cand celulele rosii mor, fierul este eliberat din hemoglobina, ulterior este transformat in hemosiderina si depozitat in tesuturi, sub tegument. Ca urmare, tegumentul va prezenta o coloratie galbena, maro sau neagra.


Cauzele depunerilor de hemosiderina


    Celulele albe din sange sau celulele sistemului imunitar pot curata o parte din excesul de fier. Uneori, in anumite afectiuni, capacitatea lor este depasita si, ca urmare, apar aceste depuneri de hemosiderina.

Doua dintre cele mai comune cauze care pot duce la aparitia petelor de hemosiderina sunt insuficienta venoasa cronica si scleroterapia.


      Insuficienta venoasa cronica este o afectiune care apare atunci cand sistemul venos de la nivelul membrelor inferioare devine incapabil sa asigure intoarcerea sangelui in conditii normale la inima. Ca urmare, se va produce o acumulare a sangelui la nivelul membrelor inferioare, cu descompunerea in timp a globulelor rosii, eliberarea de hemoglobina, ulterior tansformata in hemosiderina si depunerea acesteia in tegumentul de la nivelul gleznei.

Insuficienta venoasa poate aparea la persoane cu boala varicoasa, la persoane care nu desfasoara activitate fizica, care stau perioade indelungate de timp in picioare sau in sezut.

          Scleroterapia reprezinta una din modalitatile de tratament al varicelor. Ea consta in injectarea in interiorul venei varicoase a unei substante sclerozante provocand o reactie inflamatorie controlata si inchiderea venei. Uneori, in urma procedurii de scleroterapie pot sa apara depuneri de hemosiderina, in acest caz insa, coloratia tegumentului dispare in cateva saptamani.

        Pe langa cele doua cauze discutate mai sus, exista si alte conditii in care se pot intalni depuneri de hemosiderina: traumatisme, interventii chirurgicale, diabetul, boli cardiovasculare, lipodermatoscleroza (afectiune a pielii si a tesutului conjunctiv).



Tratamentul


        Creme si geluri de actualitate. Aceste tratamente topice pot ajuta la prevenirea sau reducerea coloratiei tegumentare, nu asigura insa disparitia in totalitate a petelor maronii.

   Tratamentul cu laser. Terapia cu laser poate imbunatati semnificativ aspectul cosmetic, exista insa si aici cazuri in care petele de hemosiderina nu dispar complet.

   

    Atunci cand depunerile de hemosiderina sunt rezultatul unei afectiuni medicale subiacente, se pune problema unui tratament mai complex. In aceste cazuri este important sa discutati cu medicul dumneavoastra in ceea ce priveste investigatiile si tratamentul unor afectiuni precum diabetul, hipertensiunea arteriala, afectiuni vasculare.

 
 
 

Comments


bottom of page